Dat is iets wat ik mijzelf al tijden afvroeg. Wij pretenderen natuurlijke reinigingsproducten te gebruiken, of in ieder geval biologisch afbreekbaar. Maar zijn deze producten dan wel goed voor het milieu?
Het klinkt natuurlijk goed, “biologisch afbreekbaar”, “100% groen”, “natuurlijk” en noem zo nog maar een paar marketing krachttermen. Op de ene verpakking staat het nog opvallender vermeld dan op de ander.
Nu zijn wij al een tijdje druk met deze materie en hadden tot voor kort voornamelijk biologisch afbreekbare producten in ons productgamma, maar we hadden het gevoel dat het nog beter kon.
De term biologisch afbreekbaar zegt eigenlijk niet zo veel meer tegenwoordig. Alles is uiteindelijk wel biologisch afbreekbaar. Een plastic tas in de natuur zal na 800 jaar ook zo goed als afgebroken zijn.
Nu zal het in het algemeen niet zo dramatisch zijn als ik hierboven schrijf, maar wij zien toch vaak voorkomen dat er kleine hoeveelheden van een bepaalde, niet milieuvriendelijke, stof aanwezig zijn in schoonmaakmiddelen. De hoeveelheid is zo klein dat die niet benoemd hoeft te worden op de verpakking, maar zodra het gaat ophopen in de natuur kan het toch voor aanzienlijke problemen zorgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar fosfaten, de mens heeft fosfaten hard nodig om te kunnen blijven bestaan. Maar een ophoping van fosfaten in het oppervlaktewater geeft extreme algengroei en beperkt de biodiversiteit. Daardoor zijn fosfaten, ondanks dat ze bijzonder goede schoonmaak eigenschappen hebben, ook verbannen uit de meeste schoonmaak producten.
Een mooie “opvolger” is Readily Biodegradable, hierbij moet een product binnen 28 dagen voor minimaal 60% zijn afgebroken in de originele natuurlijke niet schadelijke componenten. Hierdoor vallen een heel aantal producten buiten de boot, zeker producten die de zgn NPE’s bevatten (Nonylfenolethoxylaten) zoals veel ontvetters en andere schoonmaakmiddelen. het probleem blijft echter dat er tot 40% rommel in kan zitten.
Maar wat is dan precies een natuurlijk schoonmaakmiddel? Volgens de overleveringen is een natuurlijk product een product dat gemaakt is uit botanische extracten en natuurlijke mineralen (niet organische stoffen), dit is vergelijkbaar met de oude recepten uit grootmoeders boekje. Het grote verschil is dat er nu een hele wetenschap achter zit waarmee men de tegenwoordige complexe vervuilingen op meerdere fronten kan bestrijden, waar grootmoeders recept vaak alleen werkte op één specifieke vervuiling.
De producten waar wij, Traumaclean, mee werken van het bedrijf Naturama zijn natuurlijke producten, ze zijn zo veilig dat je ze kunt drinken, niet dat je dat wil, want het smaakt erg vies, maar het kan. De gebruikte kleurstoffen zijn bijvoorbeeld food grade en bijna alle producten voldoen aan het safer choice keurmerk.
Safer choice is wat ons betreft het summum van veiligheid, producten met dit label zijn veiliger voor jezelf, je familie, de werknemers en het milieu. Ieder ingrediënt wordt getest, ongeacht het percentage aanwezig op de giftigheid in alle opzichten. Daarnaast wordt ook getest of het product binnen zijn categorie goed presteert, het product moet minimaal net zo goed presteren als een conventioneel product.
Bij alle producten van Naturama is het uitgangspunt VEILIG, het moet veilig zijn in gebruik voor iedereen. Er staan dan ook geen veiligheidssymbolen op de verbruiks verpakkingen, gewoonweg omdat het zo veilig is.
En juist hierdoor hebben wij gekozen voor deze producten, ze werken erg goed, ze zijn natuurlijk, hebben het safer choice labelen zijn echt biologisch afbreekbaar. Wij zelf ondervinden geen last bij gebruik, maar ons klanten en hun huisdieren ook niet
Traumaclean: https://traumaclean.nl/
Naturama: https://naturama.green/nl/
Safer choice: https://www.epa.gov/saferchoice/learn-about-safer-choice-label
Biodegradability: https://www.fbcchem.com/regulations/understanding-biodegradability/